הקשבה בראי זקנה והזדקנות
תהליך ההזדקנות מציב בפני כל אדם אתגרים לא פשוטים אשר מצריכים התמודדות והסתגלות. הזקן נאלץ להתמודד עם שינויים ועם תהפוכות בחייו, לרבות אובדן, פרידות, ירידה בתפקוד ותלות גוברת בקבלת סיוע מהסביבה. בזקנה באים לידי ביטוי מצבי אובדן רבים, בטווח זמן קצר יחסית ובעוצמה גבוהה. ההתמודדות רבת הפנים עם אובדן היא קשה ומהווה מקור ללחץ מתמשך ומצוקה נפשית.
פעמים רבות, בתקופת הזקנה, גם כשמוקפים במשפחה גדולה ואוהבת, האדם הזקן מוצא עצמו לבד במערכה שהיא חייו.
בני משפחה חרדים מתקשים לקבל את הבלתי נמנע ולהתמודד עם ארעיות חייהם של אב או אם אהובים, וכן עם ארעיותם שלהם עצמם. לפיכך אינם ששים לדבר על הפחד מהמוות או על מצוקות החיים, מחלה ואובדן, אותם הנושאים שהם המשמעותיים ביותר עבור אנשים זקנים, אנשים שחולים במחלות מסכנות חיים ובעצם עבור כולנו.
אסור לנו להתייחס לזקנה רק מתוך נקודת מבט של אובדן, משבר וקושי. מדובר בשלב נוסף במעגל חיינו, אשר מביא עמו היבטים שונים שאנו עשויים לתפוס כחיוביים או כשליליים, כמשבר בלתי הפיך או כאתגר וכתהליך צמיחה
מחקרים עדכניים מלמדים כי בעמדנו מול הבנת סופיות החיים וארעיותם, חל לעתים שינוי חיובי באיכות חיינו. ודאות המוות מאפשרת לנו לפתח פרספקטיבה שונה, להגדיר אחרת סדרי עדיפויות, להיות נוכחים יותר בהווה ולהשקיע בטיפוח מערכות היחסים עם האחרים המשמעותיים בחיינו והיקרים ללבנו.
מתוך עוצמת ההקשבה – מעגל 14: “השיחות איתך הן מזור לנפש ומוצא קטן מן הבדידות”- הקשבה בראי הזׅקנה וההזדקנות