תגובה לספר ‘עוצמת ההקשבה’ – פרופ’ יצחק גילת
פסיכולוג. ראש רשות המחקר, ההערכה והפיתוח, מכללת לוינסקי לחינוך
“מצבי משבר ומצוקה “מתארחים” מידי פעם אצל כל אחד מאתנו ומעוררים בנו באופן טבעי את הדחף לשלח אותם ולהחזיר לנו את הרוגע. ברוב המקרים נוכל לסייע לסובבים אותנו להשיג מטרה זו ללא פנייה לטיפול מקצועי, בזכות היכולות הטבעיות שלנו. אולם על מנת לממש את היכולת הזו דרושה לנו הכוונה של איש מקצוע. הספר “עוצמת ההקשבה” מספק הכוונה זו באופן מיטבי.”
דייל קרנגי, הכהן הגדול של טיפוח המודעות העצמית והתקשורת הבין אישית, מספר באחד מספריו על מחקר שערך, במטרה לזהות את סוד ההצלחה של אנשי עסקים. הוא ערך ראיונות אישיים עם כעשרה מנהלים של תאגידים ענקיים בארצות הברית כדי למצוא מהם המאפיינים המשותפים לכל אותם אנשי עסקים שזכו להצלחה יוצאת דופן. הראיונות העלו מאפיין אחד המשוף לכולם: החשיבות העצומה שהם ייחסו להקשבה לזולת. במחשבה ראשונה, הממצא הזה מפתיע, שכן היינו מצפים שהתכונות המשותפות לאנשי עסקים יהיו גאונות פיננסית, יכולת ניהולית ואולי אפילו ערמומיות. אולם במחשבה שנייה, הממצא הרבה פחות מפתיע. דומה שרובנו מסכימים כי הקשבה לזולת היא נכס בעל חשיבות עצומה, הדרוש לנו להצליח בכל תחומי החיים.
אולם כדי לממש את הנכס הזה יש צורך להתגבר על מכשול לא פשוט: הפער בין החשיבות שאנשים מייחסים להקשבה לבין ההקשבה שלהם בפועל, בהקשרים השונים של החיים. מצד אחד, ההקשבה היא חלק מהמטען הבסיסי ביותר שניתן לבני אדם, הדרוש לנו מראשית החיים, שכן התינוק חייב להיות קשוב לאמו על מנת לשרוד ולהתפתח. מצד שני, כולנו חשפים לגילויים בלתי פוסקים של חוסר הקשבה, אשר מוליכים לתוצאות הרסניות ביחסים שבין אנשים ובין קבוצות.
ספרה המרתק של ד”ר שירי דניאלס על עוצמת ההקשבה מאפשר לנו לצמצם את הפער הזה ולממש באופן הרבה יותר מלא את הנכס הנפלא העומד לרשותנו. הספר מוליך אותנו אל המחזות הקסומים של עולם ההקשבה ומזמן אותנו למפגש מאלף עם הרבדים השונים שלה. הספר מאפשר לנו להכיר את הרובד העיוני של ההקשבה – המרכיבים שלה, התנאים המעודדים הקשבה מיטבית והחסמים המעכבים את מימושה בחיי היום-יום. רובד שני שדרכו אנחנו נפגשים עם ההקשבה הוא החוויה האישית. הדוגמאות השזורות בספר, השאובות ממאגר של מצבים אמיתיים, סוחפות אותנו לחוות את ההקשבה במגוון רחב של מצבים אנושיים. ההתבוננות העיונית בהקשבה והמפגש החוויתי איתה, שזורים ברובד נוסף, התנהגותי באופיו, המתבטא בפיתוח מיומנויות של הקשבה. הספר מאפשר לכל אחד לשפר את יכולת ההקשבה שלו, באמצעות המלצות ובאמצעות תרגילים אישיים, המוצגים באופן בהיר, ידידותי ומפתה מאד לממש אותן.
הרובד הדומיננטי בספר הוא השימוש בהקשבה כדי לסייע לאנשים אחרים להתמודד עם מצבים של מצוקה רגשית ומשבר. הספר פורס בפני הקורא יריעה רחבה של מצבי חיים, בהם אנשים זקוקים לסיוע חיצוני על מנת להתמודד בהצלחה עם המצוקה ולהחזיר לעצמם את חדוות החיים. הספר מאיר באופן בהיר ומרתק את התופעות המאפיינות משברים ומצוקות בכל אחד מן המצבים הללו ומציע מגוון מרשים של אמצעים בהם יכול הקורא להשתמש על מנת לסייע לאנשים בסביבתו. ד”ר דניאלס מצליחה לשלב בין המישור העיוני לבין המישור היישומי ולהביא בפני הקורא תוצר משמעותי ומועיל של שילוב זה. מצד אחד, החומרים המובאים בספר מעוגנים היטב בידע המקצועי הקיים כיום בכל אחד מן המצבים המוצגים בו, ומצד שני, הם מובאים באופן ידידותי, ברור ומעניין ביותר, כך שכל אחד יכול לעשות שימוש מועיל בספר.
מצבי משבר ומצוקה “מתארחים” מידי פעם אצל כל אחד מאתנו ומעוררים בנו באופן טבעי את הדחף לשלח אותם ולהחזיר לנו את הרוגע. ברוב המקרים נוכל לסייע לסובבים אותנו להשיג מטרה זו ללא פנייה לטיפול מקצועי, בזכות היכולות הטבעיות שלנו. אולם על מנת לממש את היכולת הזו דרושה לנו הכוונה של איש מקצוע. הספר “עוצמת ההקשבה” מספק הכוונה זו באופן מיטבי. תרומתו של הספר עשויה להיות משמעותית עבור האנשים הזקוקים לסיוע, עבור האנשים המסייעים ועבור כל מי ששואף לחיות בחברה מקשיבה.